بطور طبیعی دو دسته میکروارگانیسم در سیستم گوارش وجود دارند میکروارگانیسم های مفید و میکروارگانیسم های غیر مفید (شماره 1) مطالعات نشان داده است بر اثر عواملی مانند
فقر غذایی، استرس روحی،کمبود خواب، عوامل محیطی، استفاده بیش از حد از آنتی بیوتیکها و سایر داروها میتواند تعادل آنها را به سمت باکتریهای مضر متمایل نماید. بسیاری از بیماریها (نظیر مشکلات دستگاه گوارش، سندرم روده تحریک پذیر، زخم معده، آلرژی، کاهش جذب ویتامینها، ضعف سیستم ایمنی بدن و ...) در هر سنینی به علت بر هم خوردن تعادل فلور میکروبی روده به وجود می آیند لذا منطقی است که از طریق تولید مواد غذایی حاوی باکتریهای مفید (پروبیوتیک) در صنعت بتوان تداخلی در نوع جمعیت باکتریایی روده داشت. مواد غذایی حاوی باکتریهای پروبیوتیک یکی از بهترین گزینهها در صنعت جهت تنظیم فلور میکروبی روده است.
درصورتیکه باکتری های پروبیوتیک از طریق غذا وارد بدن شوند این توازن تغییر می یابد. طبق پژوهشهای به عمل آمده باکتریهای پروبیوتیک میتوانند به چهار طریق در روده، به مقابله با باکتریهای بیماریزا بپردازند و در نهایت جمعیت آنها نسبت به باکتریهای غیر مفید افزایش یابد.
A- پروبیوتیکها برای دریافت مواد مغذی با باکتریهای مضر به رقابت میپردازند تا آنها را تا حد ممکن از دسترس این باکتریهای مضر دور نگه دارند.
B- پروبیوتیکها با اتصال به زوائد انگشت مانند پرزهای روده، موجب کاهش سطح قابل دسترس برای جایگزینی باکتریهای مضر میشوند.
C- پروبیوتیکها از طریق مکانیسمهای سیگنالی ایمنی موجب ترشح سیتوکینها و از بین رفتن باکتریهای بیماریزا میگردد.
D- پروبیوتیکها به طور مستقیم با رهاسازی باکتریوسینها، باکتریهای مضر را از بین می برند.