رطوبت یکی از عوامل مؤثر در کیفیت ، مدت زمان نگهداری و عامل مهم آلودگی گندم و آرد می باشد .
افزایش رطوبت موجب کاهش ماده خشک در نتیجه کاهش بازدهی آرد ، افزایش احتمال آلودگی به میکروارگانیسم ها و کاهش مدت زمان نگهداری محصول می گردد .
در نقاط خشکی مانند ایران رطوبت گندم معمولا" در حدود 8 درصد و در نقاط مرطوب در حدود 14- 13 درصد می باشد . با توجه به عوامل ذکر شده اندازه گیری رطوبت از نظر اقتصادی و بهداشتی حائز اهمیت است .
روش تعیین رطوبت (روش مرجع AACC 44-14A )
الف / وسائل مورد نیاز
1ـ ظرف شیشه ای یا آلومینیومی
2ـ انبرک آزمایشگاهی
3ـ دسیکاتور
4ـ اون مجهز به تهویه
5ـ ترازو با حساسیت 01/0 گرم
6ـ هاون چینی یا آسیاب کوچک
ب / روش کار
1ـ ظرف نمونه را به مدت 30 دقیقه در آون 130 درجه سانتی گراد حرارت داده سپس به وسیله انبرک در دسیکاتور قرار داده تا خنک گردد .
2ـ مقدار 30 تا 40 گرم نمونه را در آسیاب خرد نمائید به طوریکه ابعاد ذرات آن بین 8/0 تا 1 میلی متر باشد .
3ـ ظرف نمونه به کمک انبرک در ترازو گذاشته توزین نموده و مقدار 3 تا 5 گرم از نمونه خرد شده را در آن وزن کنید.
4ـ ظرف حاوی نمونه را در اون در حرارت 130 درجه سانتی گراد به مدت90 دقیقه حرارت دهید .
5ـ ظرف حاوی نمونه را بعد از خنک شدن در دسیکاتور با انبرک بر روی ترازو گذاشته توزین نمائید ، اختلاف وزن حاصل مقدار رطوبتی است که نمونه از دست داده است .
این آزمایش حداقل باید در دو تکرار انجام گردد و اختلاف رطوبت آنها نباید از 2/0 درصد تجاوز نماید . در غیر این صورت آزمایش غلط بوده باید تکرار گردد .
ج / محاسبات :
درصد رطوبت نمونه توسط فرمول زیر محاسبه می گردد :
|