خاکستر به مجموعه مواد معدنی اطلاق می شود که بیشتر در لایه های بیرونی دانه غلات انباشته گردیده است و غالبا" در عملیات آسیابانی از گندم جدا می شود
میزان خاکستر به درجه استخراج واریته گندم و زمان کشت گندم و نوع دانه گندم بستگی دارد .
با توجه به اینکه برای هر نوع محصول آردی با درجه استخراج متفاوت و در نتیجه خاکستر متفاوتی مورد نیاز است تعیین و اندازه گیری آن حائز اهمیت می باشد .
روش تعیین خاکستر ( روش مرجع AACC 08-01 )
الف / وسائل مورد نیاز
1ـ کوره الکتریکی
2ـ ظرف مخصوص خاکستر (کروزه )
3ـ دسیکاتور
4ـ اجاق گاز یا وسیله تولید شعله
5ـ انبرک آزمایشگاهی
ب / روش کار
1ـ ظرف خاکستر خشک و تمیز را به مدت یک ساعت در کوره 550-600 درجه سانتیگراد حرارت داده و در دسیکاتور خنک کنید .
2ـ مقدار 2 تا 3 گرم نمونه آرد با گندم خرد شده را در ظرف مخصوص خاکستر وزن نمائید .
3ـ کروزه یا ظرف مخصوص خاکستر را روی شعله یا بک آزمایشگاهی زیر هود به آرامی بسوزانید تا دود آن محو شود .
4ـ ظرف حاوی نمونه را به مدت 6 ساعت در کوره الکتریکی در 550 تا 600 درجه سانتیگراد حرارت دهید تا خاکستر روشنی تشکیل گردد .
5ـ ظرف را در دسیکاتور قرار داده تا خنک گردد و سپس وزن نمائید .
ج / محاسبات :
|
توضیح: وزن نمونه ، منظور وزن نمونه ماده خشک است که درصد خاکستر براساس ماده خشک محاسبه می شود.
تبصره :
در این آزمایش ضروری است رطوبت نمونه همزمان اندازه گیری و سپس در محاسبه دخالت داده شود تا میزان خاکستر بر حسب ماده خشک بدست آید .