مواد معدنی همراه گندم که در عملیات بوجاری جدا نشده و وارد آرد می شود را می توان با اندازه گیری خاکستر نامحلول در اسید تعیین کرد و با اندازه گیری آن می توان به کیفیت بوجاری کارخانجات آرد پی برد .
روش اندازه گیری خاکستر نامحلول در اسید :
( روش مرجع David Pearson The Chemical Analysis of Foods )
الف/ روش کار
بوته چینی را داخل یک بشر 200 میلی لیتری قرار دهید و به خاکستر حاصل ، 3 تا 4 سانتیمتر مکعب اسید کلریدریک در حدود ده نرمال اضافه کرده و آن را روی حمام بخار تبخیر کنید و سپس آن را مدت یکساعت دیگر نیز حرارت دهد .
سپس 25 سانتی متر مکعب اسید کلریدریک دو نرمال به آن افزوده و به مدت 45 دقیقه آن را روی حمام بخار حرارت داده و سپس از روی یک کاغذ صافی بدون خاکستر فشرده عبور دهید و باقی مانده مواد در بشر و بوته چینی را چندین نوبت با آب مقطر داغ بشویید و به کاغذ صافی منتقل نمائید ، سپس کاغذ صافی را چندین مرتبه بوسیله آب داغ بشویید تا آب خروجی اسیدی نباشد سپس آن را به بوته اولیه منتقل کرده و بوته را روی شعله یا بک آزمایشگاهی زیر هود به آرامی بسوزانید تا دود آن محو شود و در حرارت 550 تا 600 درجه سانتیگراد بسوزانید و پس از سرد کردن در دسیکاتور آن توزین کنید . وزن مواد باقی مانده در بوته مقدار خاکستر غیر محلول در اسید را نشان می دهد .
ب / محاسبات
|