چربی به مجموع چربی های ساده یا تری گلیسرید و اسیدهای چربی اطلاق می شود که به میزان جزئی در قسمت جوانه گندم قرار دارد و در اثر عملیات آسیابانی همراه با سبوس جدا می شود و باقیمانده آن به میزان ناچیز در آرد باقی می ماند که در اثر ماندگاری اکسید نشده و بوی نامطبوع یا کهنگی را ایجاد می کند .
اهمیت اندازه گیری آن خصوصا" در مواردی که آرد به مدت طولانی و در شرایط نامناسب انبار گردیده حائز اهمیت است .
تعیین میزان چربی ( روش مرجع A.A.C.C 30-25 )
الف / مواد و وسایل لازم
1ـ دستگاه سوکسله
2ـ ظرف مخصوص چربی
3ـ کارتوش
4ـ آون
5ـ دسیکاتور
6ـ دی اتیل اتر
ب / روش کار
1- مقداری نمونه را در حرارت حدود 105 درجه سانتیگراد خشک نمائید .
2- 5 گرم از نمونه را روی کاغذ صافی دقیقا وزن نموده ، نمونه را توسط کاغذ صافی محصور نموده در داخل کارتوش قرار داده و به دستگاه استخراج چربی وصل نمائید ، ظرف مخصوص چربی که قبلا حرارت دیده خنک شده و دقیقا وزن گردیده و حاوی دی اتیل اتراست قرار داده به دستگاه سوکسله وصل نموده ، دستگاه را روشن نمائید .
3- حرارت دستگاه را روی درجه 150 تنظیم نموده و مدت 4 ساعت عمل استخراج را انجام دهید.
4- بعد از اتمام عمل استخراج و جمع آوری دی اتیل اتر دستگاه را خاموش نموده و بعد از خنک شدن ظرف مخصوص چربی را از زیر دستگاه خارج نمائید .
5- دی اتیل اتر مازاد را زیر هود روی حمام آب گرم تبخیر نمائید .
6- ظرف حاوی چربی را در آون در حرارت 100 درجه بمدت 30 دقیقه حرارت دهید .
7- ظرف حاوی نمونه را در دسیکاتور قرار دهید تا خنک گردد و سپس دقیقا آن را وزن نمائید اختلاف وزن موجود وزن چربی حاصل از 5 گرم نمونه خواهد بود .
|
ج / محاسبات
تبصره :
درصد چربی را بر حسب گرم ماده خشک محاسبه نمائید .