اندازه گیری نمک ( سدیم کلراید ) برای کنترل نمک افزوده شده در نان اهمیت دارد .
تعیین میزان نمک ( استاندارد ملی ایران شماره 2338 )
روش ذکر شده جهت اندازه گیری نمک در نان های حجیم و نیمه حجیم کاربرد دارد .
الف / مواد مورد نیاز
1- محلول نیترات نقره 0.1 نرمال
2- محلول تیوسیانات آمونیوم 0.1 نرمال
3- محلول اشباع شده سولفات مضاعف آمونیوم فریک FeNH4(SO4)2
4- محلول اشباع شده پر منگنات پتاسیم
5- اسید نیتریک غلیظ با وزن مخصوص 1.42
ب / روش کار:
1- 1 گرم از نمونه خشک و آسیاب شده را دقیقأ وزن کرده و در یک ارلن 250 میلی لیتری قرار دهید
2- به آن 10 میلی لیتر از محلول نیترات نقره 0.1 نرمال و سپس 10 میلی لیتر اسید نیتریک غلیظ اضافه کرده .
3- مخلوط را حرارت داده تا بجوشد ، در هنگام جوشیدن 5 میلی لیتر پرمنگنات اشباع شده به ان اضافه کنید تا محلول بیرنگ شود.
4- سپس آنرا خنک کرده و 100 میلی لیتر آب و 5 قطره معرف سولفات آمونیم فریک به آن افزوده و آن را با محلول تیوسیانات آمونیوم 0.1 نرمال تا پیدایش رنگ قرمز قهوه ای تیتر نمائید. بطوریکه رنگ قرمز ایجاد شده تا 15 ثانیه پایدار بماند.
ج / محاسبات
0.585× (مقدار مصرفی تیوسیانات آمونیوم 0.1 نرمال - نیترات نقره 0.1نرمال) = درصد نمک
تبصره :
یک میلی لیتر محلول نیترات نقره 0.1 نرمال معادل است با 0.00585 گرم کلروسدیم